Τουλάχιστον 11 αλλαγές και παρεμβάσεις στα εργασιακά και το ασφαλιστικό φέρνει το 2025, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχει ή προτίθεται να αναλάβει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Αναλυτικότερα:
1. Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος επιδότησης της ανεργίας.
Στο νέο επίδομα, συγχωνεύεται η επιδότησή μακροχρόνιας ανεργίας
Το επίδομα, θα ξεκινάει υψηλότερο τους πρώτους μήνες της ανεργίας και θα βαίνει μειούμενο.
Από τα 648 ευρώ το βασικό ποσό του νέου επιδόματος θα περιορίζεται σταδιακά στα 185 ευρώ.
Παράλληλα οι όροι για τη λήψη του επιδόματος γίνονται αυστηρότεροι καθώς για τη λήψη του θα απαιτούνται 7 μήνες εργασίας ή 175 ημέρες ασφάλισης στο τελευταίο 14μηνο αντί για 5 μήνες ή 125 ημέρες ασφάλισης που χρειάζονται τώρα.
Επίσης, η προσαύξηση για τα προστατευόμενα μέλη αντί για 10% του επιδόματος που είναι τώρα, θα είναι 40 ευρώ για ένα προστατευόμενο μέλος και 20 ευρώ για κάθε επόμενο με πλαφόν τα 100 ευρώ.
2. Από την 1η Ιανουαρίου, μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές μισθωτών προς τον ΕΦΚΑ κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.
Η μείωση θα γίνει από τις εισφορές υγείας To ετήσιο όφελος για εργαζόμενο ο οποίος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό υπολογίζεται στα 45 ευρώ ετησίως.
Οι εργοδότες για κάθε εργαζόμενο αυτής της κατηγορίας θα έχουν ετήσιο όφελος 58 ευρώ, το οποίο πολλαπλασιάζεται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί και το ύψος των αποδοχών τους.
Από τη μείωση των εισφορών οι εργαζόμενοι θα ωφεληθούν μεν ελάχιστα, αλλά δεν σημαίνει το ίδιο για τους εργοδότες, στους οποίους μειώνεται περαιτέρω το μη μισθολογικό κόστος και δημιουργούνται περιθώρια για να δώσουν νέες αυξήσεις μισθών.
3. Κατά 2,7% αναμένεται να αυξηθούν από τον Ιανουάριο, οι εισφορές για περισσότερους από 800.000 μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες
Οι νέες εισφορές για κύρια σύνταξη, συνυπολογιζομένης της υγειονομικής περίθαλψης, θα εκκινούν από τα 244 ευρώ, αυξημένες κατά 6,43 ευρώ σε μηνιαία βάση, για την 1η ασφαλιστική κατηγορία και θα φθάνουν στα 659 ευρώ για την 6η και υψηλότερη κατηγορία.
4. Από την 1η Μαρτίου του 2025 εντάσσονται πλήρως στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας, οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στις επιχειρήσεις τουρισμού (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping κτλ.), ενώ η κάλυψη θα επεκταθεί και σε άλλους εργασιακούς κλάδους.
5. Από την 1η Μαρτίου θα ισχύσει το μέτρο της δωρεάν παροχής φαρμάκων σε τουλάχιστον 130.000 χαμηλοσυνταξιούχους,
6. Αύξηση από τον Απρίλιο του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και εναρμόνιση των κατώτατων αποδοχών με το Δημόσιο.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι για το 2025, θα λάβουν την διαφορά από τα 850 ευρώ που είναι σήμερα στο ποσό που θα μεταβληθεί ο κατώτατος μισθός για τον ιδιωτικό τομέα.
7. Έναρξη διαλόγου για την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, η όλη διαδικασία έχει προοπτική ολοκλήρωσης από ένα έως και πέντε έτη.
8. Καθιέρωση ενιαίου κανονισμού παροχών στον ΕΦΚΑ για τη χορήγηση παροχών σε χρήμα, όπως οι παροχές ασθένειας, προστασίας της μητρότητας, κάλυψη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, έξοδα κηδείας, αλλά και προγράμματα που διαχειρίζεται ο e-ΕΦΚΑ, όπως οι παιδικές κατασκηνώσεις.
Επίσης, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες για τις συνταξιοδοτικές και επιδοματικές παροχές που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία.
9. Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με βάση τον δείκτη μισθών, καθώς αλλάζει ο υπολογισμός της ανταποδοτικής σύνταξης του ΕΦΚΑ για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από νέο το έτος και θα συναρτάται από το ύψος των µμισθών. Θα υπολογίζεται στο σύνολο των ενσήµων από το 2002 και µετά (αντί των συντελεστών αναπλήρωσης µέχρι σήµερα).
Το σύστημα υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών θα είναι διπλό, καθώς οι αποδοχές θα αυξάνονται με βάση τον πληθωρισμό για τα έτη από το 2002 έως το 2024 και με τον δείκτη αύξησης μισθών από το 2025 και μετά.
10. Προώθηση της ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού βίου για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ με στόχο την επιτάχυνση της έκδοσης συντάξεων.
Παράλληλα, δημιουργείται νέο πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ) το οποίο θα επιτρέπει στο ταμείο να βλέπει τα πάντα σχετικά με τα ένσημα, τις εισφορές, τα χρέη και τις συντάξεις για κάθε ασφαλισμένο.
11. Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Κοινοτικής οδηγίας η οποία προβλέπει ίσο μισθό για ίδια εργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Σύμφωνα με τα μισθολογικά στοιχεία που επεξεργάστηκε ο ΕΦΚΑ οι γυναίκες λαμβάνουν το 86% του μισθού των ανδρών.