Ο Νίκος Ανδρουλάκης κέρδισε και δεύτερες συνεχόμενες εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, επικρατώντας θριαμβευτικά με σχεδόν 60%, έναντι 40% του Χάρη Δούκα.
Η νίκη του ήρθε μετά από σχεδόν 4,5 μήνες εσωκομματικής αντιπαράθεσης, με πολλές ανατροπές. Σύμφωνα με συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, το αποτέλεσμα δίνει ισχυρή εντολή συνέχειας και τώρα ο δρόμος μπροστά είναι ανοιχτός για σοβαρή προγραμματική αντιπολίτευση και τη μεγάλη νίκη απέναντι στη ΝΔ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε να σηκώσει αμέσως το γάντι που του πέταξαν από το βράδυ των ευρωεκλογών κιόλας η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που ευθέως έθεσε θέμα ηγεσίας. Προσέφυγε στις εσωκομματικές κάλπες, οργάνωσε το πανελλαδικό του δίκτυο, διοργάνωσε μια υποδειγματική διαδικασία που ουδείς αμφισβήτησε. Με λίγα λόγια, έκανε αυτό που ξέρει -ίσως καλύτερα από τον καθέναν στο ΠΑΣΟΚ- να κάνει: εσωκομματικές εκλογές. Στην πορεία προέκυψαν ισχυρές υποψηφιότητες, όπως του Χάρη Δούκα, του Παύλου Γερουλάνου και της Άννας Διαμαντοπούλου, αλλά και των Μιχάλη Κατρίνη και Νάντιας Γιαννακοπούλου, ενώ η Μιλένα Αποστολάκη αποσύρθηκε.
Η στρατηγική Ανδρουλάκη
Η στρατηγική του Ανδρουλάκη ήταν ξεκάθαρη: Να εμπεδώσει ότι ήταν μια λύση σιγουριάς και προοπτικής. Τα επιχειρήματά του ήταν ότι ανέβασε τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, έστω και «τσούκου-τσούκου» όπως τον εγκαλούσαν οι αντίπαλοί του, ήταν γνώστης του συνόλου των θεμάτων, δέχθηκε εσωτερική υπονόμευση σε κρίσιμα νομοσχέδια (όπως τα μη κρατικά ΑΕΙ και τα ομόφυλα) και προέτασσε ότι το αδύναμο σημείο του ΠΑΣΟΚ ήταν στα μεγάλα αστικά κέντρα, σκηνικό που υποσχέθηκε να αλλάξει με περισσότερη οργανωτική δουλειά, αλλά και μείζονες αλλαγές στην επικοινωνία. Ακόμη, ο κ. Ανδρουλάκης σηματοδότησε την αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ, υποσχόμενος ότι θα είναι κυβερνώσα παράταξη.
Το επιτελείο του εκτιμά ότι η νίκη Ανδρουλάκη ήρθε επειδή ο κόσμος τού πιστώνει ότι το ΠΑΣΟΚ διέγραψε μια πορεία αξιοσημείωτη, υπό δύσκολες συνθήκες, η οποία «ούτε αυτονόητη ήταν, ούτε ουρανοκατέβατη», για να προσθέσουν: «Το αν τώρα οι συνθήκες μοιάζουν πιο εύκολες γιατί δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ ή γιατί η ΝΔ είναι σε τροχιά φθοράς, σε αυτό συνέβαλε το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης σε σημαντικό βαθμό».
Τελευταίο, αλλά ίσως όχι έλασσον, είναι και το ότι στην προεκλογική καμπάνια είδαμε «έναν άλλον Ανδρουλάκη», πιο γελαστό, με χιούμορ, κοντά στον κόσμο, μακριά από τα γραφεία της Χ. Τρικούπη.
Έτσι, στον πρώτο γύρο ήρθε καθαρά πρώτος, έστω και με ποσοστό κάτω από 30%, διασφαλίζοντας και τα νώτα του με συμμαχίες. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα ήταν ιστορία. Εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με 59,5% και πλέον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις του στην εσωκομματική σκακιέρα.
Τα αλλάζει όλα ο Ανδρουλάκης
Θεωρείται βέβαιο ότι θα προχωρήσει σε κινήσεις αξιοποίησης υποψηφίων του α’ γύρου για να σηματοδοτήσει την ενότητα, τόσο στο επίπεδο της Βουλής όσο και του κόμματος, προωθώντας παράλληλα και στελέχη που ήταν στο πλάι του. Σε έναν χρόνο από τώρα έχει συνέδριο ΠΑΣΟΚ και εκεί θα φανεί το πώς θα κινηθεί ο ίδιος σε σχέση με τα κομματικά όργανα αλλά και οι υπόλοιποι.
Δεν είναι ακόμη καθορισμένο, αλλά πιθανότατα θα υπάρξουν συναντήσεις του κ. Ανδρουλάκη με τους συνυποψηφίους του. Ωστόσο, όπως προδιέγραψε και ο ίδιος στην επινίκια δήλωσή του, δίνοντας ονομαστικά συγχαρητήρια σε καθέναν από αυτούς, προτίθεται να τους αξιοποιήσει όλους.
Αναμένεται να συστήσει το προσεχές διάστημα νέα «άτυπα» όργανα ή τραπέζια, όπως ο στρατηγικός και ο προγραμματικός σχεδιασμός, όπου θα μπουν όλοι μαζί με νέα, φρέσκα πρόσωπα που θα σηματοδοτούν την ανανέωση.
Επίσης, αναμένονται αλλαγές στα κοινοβουλευτικά όργανα, στους κοινοβουλευτικούς τομείς, καθώς και στα χαρτοφυλάκια τομέων στο κόμμα, όπου διαπιστώνει ότι δεν παρήχθη έργο.
Ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης έχει προαναγγείλει με τη σειρά, προγραμματικό συνέδριο και στη συνέχεια οργανωτικό, τα οποία θα προχωρήσει. Στόχος του είναι επίσης, όπως δηλώνει, ένα ολιγομελές επιτελικό Πολιτικό Συμβούλιο και όχι 36μελές όπως είναι σήμερα, που να παράγει πραγματική πολιτική.
Αλλαγές θα γίνουν επίσης και στον τομέα επικοινωνίας, όπως έχει διαμηνύσει, καθώς θα λειτουργήσει πιο δραστικά και ριζοσπαστικά, ώστε να περνούν στον κόσμο οι πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ. «Δεν έχει αποφασίσει πού θα αξιοποιήσει ποιον, δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις, όλα θα γίνουν στον χρόνο που πρέπει» λένε συνεργάτες του.
Ωστόσο, στο νέο σκηνικό που δημιουργήθηκε, η ευρεία και άνετη νίκη Ανδρουλάκη δεν δείχνει να σηματοδοτεί και «λευκή επιταγή», καθώς θα έχει απέναντί του ένα 40% και τους πέντε συνυποψηφίους του.
O Χάρης Δούκας
Ο αντίπαλός του, Χάρης Δούκας, δεν κατάφερε να πείσει ότι ήταν εφικτό να είναι επί τρία χρόνια, μέχρι τις εθνικές εκλογές, και δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν απέφυγε λάθη στο debate. Κυρίως όμως η υποψηφιότητά του σηματοδοτούσε έναν αριστερόστροφο προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ, κάτι που φαίνεται ότι δεν επιθυμούσε η πλειοψηφία.
Ο Χάρης Δούκας, γνωρίζοντας τους δυσμενείς συσχετισμούς, πάλευε να «γράψει τέσσερα» μπροστά το κοντέρ, όπως έλεγαν συνεργάτες του την εβδομάδα που μεσολάβησε μεταξύ του α’ και του β’ γύρου.
«Αντέξαμε» ήταν η εκτίμηση στο επιτελείο του Χάρη Δούκα μόλις έγινε σαφές ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι καθαρός νικητής με ποσοστό σχεδόν 60%-40%.
Ο δήμαρχος Αθηναίων είχε χάσει από την πρώτη Κυριακή. Κι αυτό γιατί είχε μετά βίας πιάσει ποσοστό 21,12%, έναντι 29,64% του αντιπάλου του. «Αν ήταν στο 23%, 24%, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά» έλεγαν στο επιτελείο του. Μετά και τις συναντήσεις που είχε με Γερουλάνο-Διαμαντοπούλου, κατάλαβε ότι δεν είχε να περιμένει κάτι συγκεκριμένο ως βοήθεια ενόψει του β’ γύρου. Ακόμη και παρασκηνιακές συναντήσεις δεν έφεραν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Η στήριξη που έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στο παρά ένα με την ανάρτησή του, και η Νάντια Γιαννακοπούλου, δεν βοήθησαν όσο ήλπιζε.
Σε σύσκεψη που έγινε το βράδυ του Σαββάτου όλου του επιτελείου Δούκα, παρόντος και του ιδίου, σε σπίτι στενού υποστηρικτή του, συζητήθηκαν αναλυτικά οι προοπτικές της επόμενης ημέρας και η στάση που θα τηρήσει εφεξής.
Η λογική του επιτελείου του είναι ότι, με δεδομένη την ανοχή που επέδειξε, ο κ. Δούκας έχει πλέον να διαχειριστεί ένα «καθαρό 40%», όπως υποστηρίζουν, το οποίο μάλιστα έδειξε πως δεν ήθελε τον Ανδρουλάκη για πρόεδρο και επιπλέον «είναι καθαρό κεντροαριστερό, απέναντι σε κεντροδεξιό κοινό». «Εμείς κριθήκαμε, από Δευτέρα ο Ανδρουλάκης θα κριθεί και από τις δημοσκοπήσεις και από τις κινήσεις του» έλεγε ένας εξ όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη.
Ο ίδιος ο κ. Δούκας κατέγραψε αυτή την άποψη και στις δηλώσεις του αμέσως μετά το αποτέλεσμα.
«Καταφέραμε σε 3,5 μήνες να κάνουμε έντιμο αγώνα και να δημιουργήσουμε ισχυρό ρεύμα» είπε, δηλώνοντας με νόημα: «Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με ενότητα για ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ που μπορεί να κυβερνήσει. Θα είμαι εδώ πάντα στην πρώτη γραμμή».
Ωστόσο, η εκτίμηση σε άλλα επιτελεία είναι εντελώς διαφορετική σχετικά με τη νέα ανθρωπογεωγραφία που ανέκυψε σε αυτή την εσωκομματική αναμέτρηση.
Το καμπανάκι Διαμαντοπούλου: Είμαι εδώ, δεν εκφράζει ο Ανδρουλάκης το 60% και ο Δούκας το 40%
Η Άννα Διαμαντοπούλου το έθεσε ήδη ανοικτά: «Δεν εκφράζει ο Ανδρουλάκης το 60% και ο Δούκας το 40%» είπε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας ότι αναμένει από τον κ. Ανδρουλάκη «να συνθέσει αυτή τη νέα ανθρωπογεωγραφία που προέκυψε και να οδηγήσει σε ένα συνέδριο όπου πρέπει να εκφραστούν όλοι». Πρόσθεσε μάλιστα ότι και στην πορεία προς αυτό, ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να κάνει τις πρώτες ενδεικτικές κινήσεις επί των προσώπων και των συμπεριφορών και των πολιτικών». «Το ίδιο σημαντικός είναι και ο ρόλος του κ. Δούκα. Δεν εκφράζει ο κ. Ανδρουλάκης ο 60% και ο κ. Δούκας το 40%, μην το βάλουμε σε ένα τέτοιο διχαστικό δίλημμα» είπε χαρακτηριστικά, διαμηνύοντας πως θα πρέπει να την υπολογίσουν όλοι την επόμενη ημέρα.
Ο Παύλος Γερουλάνος
Ο Παύλος Γερουλάνος, που από πολλούς θεωρείται ότι ήταν η μεγάλη έκπληξη και έχασε τη δεύτερη θέση για μόλις 858 ψήφους, έστειλε το μήνυμα: «Προχωράμε ενωμένοι, συντεταγμένοι, αποφασισμένοι υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, χωρίς αστερίσκους, χωρίς περιστροφές».
Παράλληλα, συνεχάρη και τον Χάρη Δούκα για τον αγώνα που έκανε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τονίζοντας ότι προσβλέπει σε συνεργασία μαζί του τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στην Αθήνα.
Επεσήμανε ότι από την υποδειγματική εσωκομματική διαδικασία «το ΠΑΣΟΚ βγαίνει ενισχυμένο, όπως και η ηγεσία του» και πως «η μεγάλη συμμετοχή των μελών και φίλων μας και τις δύο Κυριακές δημιούργησαν ένα πολιτικό αποτέλεσμα δυναμικής για την παράταξη, που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία σε συνθήκες ρευστοποίησης του πολιτικού σκηνικού».
Ο κ. Γερουλάνος θεωρούν από το επιτελείο του ότι έχει εγγράψει σοβαρές υποθήκες για το μέλλον. Παρά ταύτα, δεν μπήκε σε συζήτηση για αξιώματα με κανέναν εκ των δύο μονομάχων του β’ γύρου. Έχει ωστόσο σαφή άποψη για την πορεία του κόμματος εφεξής, όπως την κατέθεσε στους κ.κ. Ανδρουλάκη και Δούκα.
Ο Μιχάλης Κατρίνης
Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι «από αύριο έχουμε έναν και μόνο στόχο: Να γίνει το ΠΑΣΟΚ μεγάλο και νικηφόρο. Είμαστε όλοι δεσμευμένοι σε αυτόν τον στόχο», εκτιμώντας πως «η εντολή των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών είναι ξεκάθαρη: ενότητα και συστράτευση στην κοινή προσπάθεια. Να γίνει το ΠΑΣΟΚ η αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η χώρα, να αποτελέσει τη νέα πρόταση διακυβέρνησης, να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, να νικήσει στις επόμενες εκλογές».
Η Νάντια Γιαννακοπούλου
Η Νάντια Γιαννακοπούλου, που συντάχθηκε με τον Χάρη Δούκα στον β’ γύρο, συνεχάρη τον κ. Ανδρουλάκη με SMS, στο οποίο του ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ο λαός του ΠΑΣΟΚ σού έδωσε την εξουσιοδότηση να προχωρήσεις συνθετικά για ένα μεγάλο ΠAΣOK που θα δείξει ότι γίνεται Κίνημα Αλλαγής και κόμμα με κυβερνητικά χαρακτηριστικά», σημειώνοντας ότι «σε αυτή την προσπάθεια θα είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή με όλες μου τις δυνάμεις».
iefimerida.gr