Τη συμμετοχή του Δήμου Λευκάδας, στην «Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Περιφέρειας Ιονίων Νήσων» και την υπαγωγή στο Πρόγραμμα «Απόλλων», την έγκριση του σχεδίου καταστατικού καθώς και την εξουσιοδότηση του Δημάρχου Λευκάδας για κάθε περαιτέρω ενέργεια, ενέκρινε προσφάτως το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Χαράλαμπος Καλός διατύπωσε την πρόταση να συσταθεί Ενεργειακή Κοινότητα με τον Δήμο Μεγανησίου ή με τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Λευκάδας (Λιμενικό Ταμείο-Σύνδεσμο Ύδρευσης) ή μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού και σε συνεργασία με όμορους Δήμους, ώστε «να αυτοκαταναλώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια μπορούμε» είπε. Μάλιστα ο κύριος Καλός εξήγησε και τους λόγους και επικαλέστηκε και όσα είπε πρόσφατα και ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ” Είμαστε υπέρ αυτού του θεσμού, ο οποίος θεσμός αν χαρακτηρίζεται από ένα συστατικό από ένα χαρακτηριστικό είναι η αυτοπαραγωγή ενέργειας. Κάτι το οποίο δεν ισχύει στο πρόγραμμα «Απόλλων», Σε ότι αφορά αυτή καθαυτή την εταιρεία, η οποία ουσιαστικά τι είναι; Οι 13 τέτοιες εταιρείες έρχονται να εφαρμόσουν στην πράξη το νόμο της κυβέρνησης που ψηφίστηκε τον Απρίλιο μήνα με το πρόγραμμα «Απόλλων». Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Ότι συμμετέχουν κατά 50% ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες απελευθερώνοντας ενεργειακό χώρο θα μπορέσουν να εγκαταστήσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τις δικές τους να παράξουν το ρεύμα και να πουλήσουν το ρεύμα. Περί αυτού πρόκειται. Γι’ αυτό και είπα ότι διαστρεβλώνεται, όχι εσείς μέσω του προγράμματος η έννοια της ενεργειακής κοινότητας. Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να διαβάσω 4 γραμμές. Έρχονται «Απόλλωνες» με τους δήμους να αγοράζουν αντί να δημιουργούν τις δικές τους ενεργειακές κοινότητες. Έχουμε γίνει έρμαια ανθρώπων, επιχειρήσεων, εταιρειών που κάνουν όπου να ναι ό τι να ναι χωρίς κανένα σεβασμό στο περιβάλλον, χωρίς να ξέρουμε τι θα γίνει όλη αυτή η ενέργεια. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ξέρετε ποια είναι η αποστροφή του λόγου αυτού που διάβασα; Του Γιώργου Παπαναστασίου, του δημάρχου Αγρινίου και όχι μόνο είναι ένας δήμαρχος, αλλά είναι και ο δεύτερος αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και μάλιστα ο πρόεδρος της σχετικής Επιτροπής Ενέργειας και Περιβάλλοντος” κατέληξε ο κ. Καλός.
Ο Κωνσταντίνος Δρακονταειδής κινήθηκε λίγο πολύ στο ίδιο μήκος κύματος σημειώνοντας ότι « μπορούμε να συστήσουμε Ενεργειακή Κοινότητα που θα έχουμε τον έλεγχο κατά 100%» και συνέχισε λέγοντας τα εξής “το πρόγραμμα «Απόλλων», βάσει του οποίου θέλουμε και εμείς να ενταχθούμε αλλάζουν το περιεχόμενο του νόμου, βάζουν μέσα ιδιώτες και μιλάω για τους μεγάλους παίκτες. Δεν μιλάω ιδιώτη φυσικό πρόσωπο βάζουν τους μεγάλους παίκτες. Είναι χαρακτηριστικό, θα διαβάσω και εγώ 3 γραμμές τώρα ότι το ενημερωτικό σημείωμα του προγράμματος «Απόλλων» λέει επί λέξει το εξής. «Σκοπός μας μέσω του προγράμματος είναι και η αξιοποίηση και όχι η περιθωριοποίηση ενός μεγάλου πλήθους έργων ΑΠΕ που αγγίζουν τα 8 γιγαβάτ που έχουν οριστική προσφορά σύνδεσης, καθώς και επίσης έργα που έχουν υποβάλει αίτηση στον αρμόδιο διαχειριστή και αναμένουν να λάβουν οριστική προσφορά σύνδεσης το επόμενο διάστημα». Δηλαδή το πρόγραμμα «Απόλλων» λέει με απλά λόγια ότι μπείτε μέσα ιδιώτες που ήδη έχετε κάνει μια σειρά από διαδικασίες και φαλκιδεύει την ουσία του νόμου που είχε τα χαρακτηριστικά που σας είπα. Αυτός ο νόμος δεύτερον και αυτό επιβεβαιώνεται από την τοποθέτηση και του δημάρχου Αγρινίου….”