Ούτε μια μέρα δεν κατάφερε να «σταθεί» το μέτρο του ΕΟΠΥΥ για ηλεκτρονικά ραντεβού των γιατρών με τους ασθενείς στη νέα πλατφόρμα του Οργανισμού.
Οι αντιδράσεις των γιατρών ήταν καθοριστικές για την αναστολή του μέτρου που ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε την ισχύ του το απόγευμα της παραμονής Πρωτοχρονιάς για εφαρμογή από την 1.1.2025.
Τώρα, η εφαρμογή του μέτρου από τον ΕΟΠΥΥ, μετατίθεται για την 1η Φεβρουαρίου, από το υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό και στο μεταξύ, οι γιατροί θα ενημερωθούν για τη λειτουργία της νέας εφαρμογής μέσω της οποίας θα προγραμματίζονται τα ραντεβού μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ και θα υπάρχει διασύνδεση με τον ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωσή τους.
Διευκρινίσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, έκαναν λόγο για προγραμματισμό των ραντεβού των ασθενών από τον γιατρό στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ και σε κενά ραντεβού θα υπάρχει δυνατότητα να κλείνεται ραντεβού από ασθενή, εφόσον και ο γιατρός αποδέχεται το ραντεβού αυτό.
Σύσσωμη η ιατρική κοινότητα έθεσε θέμα νομιμότητας της απόφασης, αλλά και αδυναμία εφαρμογής της, τόσο γιατί δεν έχει υπάρξει συνεννόηση για τον τρόπο εφαρμογής της, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται προετοιμασία του ασθενή, εξετάσεις κλπ., όσο και γιατί υπάρχει ο κίνδυνος για μια ακόμη φορά να κλείνονται τα ραντεβού από την πρώτη ημέρα του μήνα και οι ασθενείς να καλούνται να καλύψουν οι ίδιοι το κόστος της επίσκεψής τους, πληρώνοντας οι ίδιοι.
Ο ΠΙΣ ανακοίνωσε ότι θα ενεργήσει νομικά, κατά της απόφασης και κάλεσε και τους Ιατρικούς Συλλόγους να κάνουν το ίδιο
Ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρό επιχειρεί ο ΕΟΠΥΥ, χωρίς να ξεκαθαρίσει τις προϋποθέσεις προηγουμένως
Χωρίς νομική βάση
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), κάλεσε τους γιατρούς να την αγνοήσουν, καθώς δεν υπάρχει νομική βάση για την απόφαση, δεδομένου ότι δεν υπάρχει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ του ΠΙΣ και του ΕΟΠΥΥ.
Τόνισε ότι η απόφαση αυτή είναι μονομερής και ανεφάρμοστη στις λεπτομέρειές της, πολύ περισσότερο εφόσον δεν υπήρξε καμία συζήτηση, διαβούλευση ή συνεννόηση για καθιέρωση ενός λειτουργικού τρόπου σχετικά με τα ραντεβού.
Μάλιστα επεσήμανε ότι η απόφαση ανακοινώθηκε σκοπίμως στον πλέον ακατάλληλο χρόνο, απαιτώντας τη συνδιαχείριση του χρόνου των ιδιωτών ιατρών, όμως οι αμοιβές που προσφέρει από το 2012 ο ΕΟΠΥΥ δε δικαιολογούν σε καμία περίπτωση τέτοιου είδους γραφειοκρατικές απαιτήσεις.
Επιπλέον, παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις της Πολιτείας, καμία σύμβαση δεν έχει προκηρυχθεί για κλινικό ιατρό από το 2012 μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα ο εργασιακός όγκος να είναι αποτρεπτικός για τέτοια διαχείριση.
Καλώντας τους γιατρούς να εξυπηρετούν τους ασθενείς τους κανονικά, ο ΠΙΣ ανακοίνωσε ότι θα ενεργήσει νομικά, κατά της απόφασης και κάλεσε και τους Ιατρικούς Συλλόγους να κάνουν το ίδιο.
Προγραμματισμός εξετάσεων
Αντιρρήσεις εξαιτίας της δυσκολίας εφαρμογής του μέτρου έθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ) και η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ), πέραν του γεγονότος ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τη σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ.
Καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, φυσίατροι και άλλες ειδικότητες κλινικοεργαστηριακών γιατρών τόνισαν την αδυναμία προγραμματισμού της διάρκειας της εξέτασης, χωρίς προσυνενόηση με τον ασθενή, επειδή σε πολλές περιπτώσεις ο ασθενής πρέπει να κάνει και ιατρικές πράξεις όπως τρίπλεξ, δοκιμασία κοπώσεως, σπειρομέτρηση κλπ. Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο στους ψυχιατρικούς ασθενείς λόγω της ιδιαιτερότητάς τους.
6 ευρώ η επίσκεψη
Αιφνιδιασμένοι, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, επεσήμαναν ότι με την έναρξη των ηλεκτρονικών ραντεβού μέσω της πλατφόρμας, η αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ θα αφορούσε μόνο αυτά τα ραντεβού. Για να ισχύσει όμως αυτό, θα έπρεπε οι ιδιώτες γιατροί να δεσμεύσουν για τουλάχιστον 2 μήνες καθημερινό ωράριο στο ιδιωτικό τους ιατρείο, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την υφιστάμενη σύμβαση τους.
Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα από την εφαρμογή αυτής της απόφασης, θα είναι οι ασφαλισμένοι να μην μπορούν να βρίσκουν διαθέσιμο ραντεβού από την 1η ημέρα του μήνα και να καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους και αυτήν την υπηρεσία.
Υπενθυμίζοντας ότι η αμοιβή του συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ ειδικού ιατρού είναι η χειρότερη αμοιβή της Ευρώπης, μόλις 6 ευρώ καθαρά ανά επίσκεψη, καθηλωμένη για 13 χρόνια παρά τις απανωτές αυξήσεις στο πληθωριστικό, ενεργειακό και μισθοδοτικό κόστος, η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ επεσήμανε ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο.