Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Παιδείας και των ΑΕΙ οι διατάξεις του νόμου αφορούν 333.741 αιώνιους φοιτητές, δηλαδή σχεδόν 1 στους 2 εγγεγραμμένους και πιο συγκεκριμένα το 48% του φοιτητικού πληθυσμού της χώρας οι οποίοι έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο σπουδών της σχολής τους.
Η ανώτατη διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Μετά από τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος εκδίδει πράξη διαγραφής.
Η ρύθμιση θα ισχύσει για τους εισερχόμενους φοιτητές τους ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, ενώ για τους ήδη φοιτούντες το 2021-22 υπάρχει μεταβατική διάταξη. Για τους φοιτητές που ήταν ήδη εγγεγραμμένοι το 2020-21 και δεν έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης, ο υπολογισμός της ανώτατης διάρκειας φοίτησης εκκινεί από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-22 και εκτείνεται μέχρι τη συμπλήρωση της ελάχιστης διάρκειας φοίτησης, προσαυξημένης κατά τέσσερα εξάμηνα για τους τετραετούς φοίτησης και κατά έξι εξάμηνα για πενταετή ή εξαετή τμήματα.
Αντίστοιχα εάν το τμήμα είναι πενταετούς φοίτησης έχει υπόλοιπο οκτώ (5+3) χρόνια, αρχίζοντας τον υπολογισμό αυτό από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.
Οι φοιτητές που ήδη έχουν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης τους δίνεται επιπλέον χρόνος φοίτησης ίσος προς την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του τμήματός τους, ξεκινώντας τον υπολογισμό από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2021-22.
Ορισμένα πανεπιστήμια έχουν αρχίσει ήδη να ειδοποιούν τους φοιτητές που έχουν υπερβεί το όριο σπουδών, ωστόσο, υπάρχουν πρυτάνεις που εκφράζουν την ανησυχία τους για τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει η εφαρμογή του μέτρου, ενώ δηλώνουν ότι ήδη δέχονται πιέσεις να μη βιαστούν. Το υπουργείο Παιδείας πάντως, διαμηνύει κατηγορηματικά ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί ως έχει. Σημειώνεται ότι εάν ένα Πανεπιστήμιο αρνηθεί να διαγράψει φοιτητές, θα υπάρξει «ποινή» ως προς τη χρηματοδότηση.